7 tips voor het vergroten van je comfortzone

Wanneer voel je dat je echt klaar bent voor een verandering?

Als je elke dag hetzelfde doet hoef je niet;
te twijfelen,
moeilijke beslissingen te nemen,
iets nieuws te leren en daarin mogelijk te falen.

Dit is waarom je langer (dan je eigenlijk wilt) blijft hangen in een zelfde functie of op hetzelfde niveau.

Hier is niks mis mee. Totdat je je steeds minder comfortabel gaat voelen en je zo ongelukkig wordt in je werk dat je ‘probleem’ echt urgent wordt.
Dat je er wel iets aan MOET doen.

Zelf ben ik te lang blijven hangen in een leidinggevende functie.
Ik werd niet blij van de zoveelste verbetering of reorganisatie, waarin targets en kostenbesparingen leidend waren en mensen speelbal werden van de organisatie.

Ik voelde dat ik keihard aan het werk was maar dat ik de verbinding met mezelf aan het verliezen was. Dat ik weliswaar deed waar ik goed in was maar dat dat niet was wat ik het liefste wilde.

Mijn verlangen om erachter te komen wat ik dan wel écht wilde was sterk aanwezig. Ik voelde dat mij iets anders te doen stond dan doorgaan op een pad waar ik ooit in ben gerold vanwege de status.

De urgentie (die ik helaas pas echt voelde toen ik voor langere tijd uitraakte) om het anders te willen, heeft gezorgd voor beweging.

En transformatie, want deze heeft tot een carrièreswitch geleid naar Loopbaanadviseur.

Ik gun het je dat je het niet zover laat komen!

Veranderen gaat vanzelf als je meer handelt vanuit je bewustzijn in plaats van vanuit je hoofd.

Ik geef je 7 tips waarmee je je comfortzone uitbreidt:

✅ Voordat je uit je comfortzone stapt, is het belangrijk om te weten wat je tegenhoudt. Denk na over wat je spannend vindt of angstig maakt en welke overtuigingen je hebt over jezelf en je capaciteiten. Als je eenmaal weet wat je tegenhoudt, kun je eraan werken om die angsten te overwinnen en eventuele beperkende overtuigingen te veranderen.

✅ Zorg dat je de 3 richtinggevers van je loopbaan kent; je missie, je drijfveren en je kernwaarden en houd je hieraan! Deze helpen je om dichter bij jezelf te blijven en betere (loopbaan)keuzes te maken. Kansen die op jouw pad komen kun je dan veel beter filteren. Staan voor je kernwaarden levert jou op, dat je ook eerder geneigd en gemotiveerd zult zijn om je onzekerheid te overwinnen en het gewoon te doen.

✅ Neem kleine stappen: Begin met kleine stappen om je comfortzone geleidelijk te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een nieuwe taak of klus doet, deelneemt aan een nieuw project of een samenwerking aangaat met een team anders dan je eigen vertrouwde team.  Naarmate je meer ervaring opdoet en je zelfvertrouwen groeit, smaakt het naar meer. Je gaat jezelf uitdagen om grotere stappen te nemen, die jou mogelijk nieuwe kansen opleveren.

✅ Focus op je doelen op de iets langere termijn. Waar wil je na 3 jaar staan?
Maak een plan: Stel doelen voor jezelf die je uitdagen en maak een plan om die doelen te bereiken. Schrijf op wat je wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Hoe kan je stap voor stap naar je doel toe werken?

✅ Zoek steun: bij vrienden, partner, familie of een mentor die je kunnen aanmoedigen en ondersteunen tijdens je reis buiten je comfortzone. Het kan ook helpen om je aan te sluiten bij een netwerkgroep, bijv. ambitieuze vrouwen met vergelijkbare interesses of ambities om jezelf uit te dagen en te groeien.

✅ Wees niet bang maar bereid om fouten te maken of om mogelijk te falen. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren en groeien. Als je een fout maakt, leer dan van de ervaring. Hoe ga je dit anders aanpakken en ga door! Fouten zijn er dus om te omarmen als kansen om te leren en te groeien.

✅ Blijf gemotiveerd: Houd je motivatie hoog door jezelf eraan te herinneren waarom je de stap wilt nemen en wat je hoopt te bereiken. Vier je successen en wees trots op jezelf wanneer je een uitdaging hebt overwonnen.

Onthoud dat je comfortzone vergroten je heel veel kan opleveren.

Door je comfortzone te vergroten, ga je jezelf uitdagen, kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen, nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe mensen ontmoeten en je zelfvertrouwen vergroten.

Je bewegingsvrijheid wordt een stuk groter.

Voel je de urgentie om in beweging te komen, maar vind je het toch lastig ondanks de tips?

Laten we daar eens samen bij stilstaan. Rennen doe je vast al genoeg…