Ontdek de 11 Sabotagerollen bij carrièrevrouwen

Gelukkig zijn er veel vrouwen die hun droombaan realiseren. Ze werken met plezier en benutten hun talenten volop.

Als loopbaancoach zie ik helaas ook dat veel vrouwen (mannen net zo, maar die begeleid ik niet) hun droombaan niet najagen als gevolg van zelfsabotage. Daarom heb ik in deze blog de 11 meest hardnekkige sabotagerollen op een rijtje gezet. Je herkent je vast in minstens één.

Het goede nieuws is dat ze allemaal kunnen worden opgelost, ik geef je hierbij tips om ze vandaag nog op te oplossen.

1) De twijfelaar

  1. De twijfelaar blijft maar twijfelen of ze wel de juiste beslissing neemt en ziet beren op de weg. Ze heeft weinig zelfvertrouwen en denkt dat ze niet goed genoeg is om haar droombaan te bereiken.Tip: twijfelkont, stop met jezelf kleineren en beren spotten en ga aan de slag! You’re awesome, own it! Geloof in jezelf en weet dat je goed genoeg bent. Zoek uit wat je leuk vindt en wat je goed kan en ga daar mee aan de slag. Werk aan je zelfvertrouwen door te focussen op je sterke punten en kleine successen te vieren. Het is beter om iets te proberen en te falen dan om nooit te proberen en je altijd af te vragen wat er had kunnen gebeuren.
Esenzz blog zelfontwikkeling blog foto

2) De uitsteller

De uitsteller heeft altijd wel een excuus om nog even te wachten met het najagen van haar droombaan.

Tip: uitstelgedrag is zo 2022, maak concrete plannen en zet door! Stel deadlines voor jezelf en zet deze in je agenda. En als je merkt dat je toch aan het uitstellen bent, geef jezelf dan een schop onder de kont en zet door!

3) De perfectionist

De perfectionist wil alles perfect doen en legt daardoor de lat te hoog voor zichzelf.

Tip: perfectie bestaat niet, dus stop met jezelf te kwellen en wees trots op wat je al bereikt hebt, imperfecties en al. Besef dat niemand perfect is, ook niet als je ouder en wijzer bent. Fouten maken is menselijk is, durf ze te maken en leer ervan. Stel realistische doelen en wees trots op wat je al bereikt hebt.

4) De conformist

De conformist zit vast(geroest) in haar comfortzone, doet wat er van haar verwacht wordt en durft niet af te wijken van het bekende pad. Risico’s nemen vindt ze lastig.

Tip: stap uit je comfortzone en probeer nieuwe dingen uit. Durf te experimenteren, ontdek de ongebaande paden. Hierdoor kun je ontdekken wat je écht leuk vindt. Natuurlijk kan het eng zijn, maar het kan ook heel verfrissend en inspirerend zijn.

5) De controlefreak

De controlefreak wil alles onder controle hebben en vindt het moeilijk om los te laten.

Tip: Besef dat niet alles te controleren valt en dat je soms gewoon moet vertrouwen op jezelf en anderen. Durf los te laten en laat je verrassen door wat er op je pad komt. Geef die touwtjes maar even uit handen! Vertrouw er op, het komt hope dan ook altijd goed.

6) De pleaser

De pleaser vindt het belangrijk om anderen tevreden te houden en vergeet daarbij haar eigen wensen en behoeften.

Tip: Doe niet langer wat anderen van je verwachten, zet jezelf wat vaker op de eerste plaats. Maak duidelijk wat je wilt en nodig hebt. In het begin zul je misschien wat afkickverschijnselen opmerken bij je omgeving, maar vertrouw, het heeft even wat tijd nodig. Ze gaan je begrijpen en respecteren, want ook jij verdient het om happy te zijn!

7) De afleidingszoeker

De afleidingszoeker raakt snel afgeleid en vindt het moeilijk om gefocust te blijven op haar doelen.

Tip: Zorg voor een duidelijke structuur en planning, zodat je weet wat je moet doen en wanneer. Schakel afleidingen uit en maak jezelf niet gek en constant afhankelijk van social media. Focus, focus, focus!

8) De excuusmachine

De excuusmachine heeft altijd wel een excuus waarom ze haar droombaan niet kan nastreven.

Tip: Stop met excuses maken en zoek naar oplossingen om je droombaan wél na te kunnen streven. Ga op zoek naar wat je tegenhoudt en bedenk manieren om dit te overwinnen. Vraag jezelf af: wat kan ik doen om mijn droombaan te bereiken? Welke stappen kan ik al wel zetten. En bedenk: als je écht iets wilt, is er altijd een manier om het te bereiken. Blijf niet hangen in excuses, maar kom in actie!

9) De eeuwige student

De eeuwige student blijft zich maar bijscholen en is nooit helemaal tevreden met haar kennisniveau.

Tip: Realiseer je dat je nooit helemaal uitgeleerd bent en dat dat ook niet hoeft. Durf te vertrouwen op de kennis en vaardigheden die je al hebt en ga aan de slag met wat je geleerd hebt. En onthoud: ervaring is de beste leerschool!

10) De passieve persoon

De passieve persoon blijft maar afwachten tot de droombaan vanzelf op haar pad komt.

Tip: Natuurlijk kan dit gebeuren, maar vaker gebeurt dit niet. Kom in actie en neem zelf de touwtjes in handen. Bedenk wat je wilt bereiken en ga daar actief naar op zoek. Doe iets onverwachts, iets wat je normaal nooit zou doen. Het kan spannend zijn, maar het geeft je wel een boost! Ga in gesprek met anderen, netwerken en jezelf promoten. Je bent de regisseur van je eigen leven!

11) De tipgever

De tipgever is altijd bezig met anderen te vertellen hoe ze hun droombaan moeten najagen, maar vergeet daarbij haar eigen dromen en doelen.

Tip: Luister ook eens naar jezelf en geef jezelf dezelfde adviezen die je aan anderen geeft. Focus op je eigen dromen en doelen. Denk na over wat jij zelf wilt en wat jou gelukkig maakt. Wees je eigen cheerleader!

En onthoud: niemand is perfect en het is normaal om af en toe vast te lopen. Maar als je deze sabotage rollen herkent en actief aanpakt, sta je al een stuk sterker in het realiseren van je droombaan. En lach vooral om jezelf, want met een flinke dosis zelfspot en humor kom je al een heel eind!