Veel voorkomende misvattingen over loopbaanbegeleiding

Wat je echt moet weten

Loopbaanbegeleiding is een waardevol hulpmiddel voor mensen die hun professionele traject willen verbeteren, ongeacht of je aan het begin van je loopbaan staat, van carrière wilt veranderen, of behoefte hebt aan loopbaanontwikkeling.

Ondanks de talloze voordelen en bewezen resultaten die loopbaanbegeleiding biedt, bestaan er nog steeds veel misvattingen en onjuiste overtuigingen over dit onderwerp. Daarom de meest voorkomende misvattingen over loopbaanbegeleiding nog even op een rij:

Esenzz- foto Songul Kinran kijkt uit het raam bij Esenzz Loopbaancoaching

Misvatting 1: loopbaanbegeleiding is alleen voor werklozen

Een veel voorkomende misvatting is dat loopbaanbegeleiding alleen relevant is voor mensen die werkloos zijn of moeite hebben om werk te vinden. In werkelijkheid is loopbaanbegeleiding veel breder en inclusiever dan dat. Ja, het kan van onschatbare waarde zijn voor werkzoekenden, maar het is ook uiterst nuttig voor professionals die streven naar loopbaangroei, carrièreswitches, loopbaanplanning of gewoon een beter begrip van hun huidige baan.

Loopbaanbegeleiders zijn experts in het helpen van jou bij het identificeren van je sterke punten, passies, doelen en vaardigheden, wat van toepassing is op zowel werkzoekenden als mensen die al werkzaam zijn in hun vakgebied. Ze bieden begeleiding bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de toekomst van je carrière.

Misvatting 2: loopbaanbegeleiding is duur en luxe

Een andere wijdverbreide misvatting is dat loopbaanbegeleiding duur en alleen toegankelijk is voor mensen met diepe zakken. Hoewel sommige coaches inderdaad hogere tarieven hanteren, zijn er tal van betaalbare opties beschikbaar, variërend van non-profitorganisaties tot online platforms en zelfs gratis hulpmiddelen.

Bovendien is het belangrijk te begrijpen dat loopbaanbegeleiding een investering in jezelf is. Het kan je helpen om beter betaalde banen te vinden, meer voldoening te halen uit je werk, en je loopbaan op de lange termijn te bevorderen, wat de initiële kosten ruimschoots kan rechtvaardigen.

Misvatting 3: Loopbaanbegeleiding is alleen voor grote carrièrewijzigingen

Sommige mensen denken dat loopbaanbegeleiding alleen relevant is wanneer je van carrière wilt veranderen, bijvoorbeeld van verpleegkundige naar grafisch ontwerper. Hoewel loopbaanbegeleiding inderdaad nuttig kan zijn bij grote carrièreswitches, is het net zo waardevol voor kleine aanpassingen en verbeteringen in je huidige baan.

Of je nu streeft naar een promotie, een betere werk-privébalans wilt, wilt leren omgaan met werkgerelateerde stress of je professionele vaardigheden wilt versterken, loopbaanbegeleiding kan je helpen deze doelen te bereiken.

Misvatting 4: Loopbaanbegeleiders vertellen je wat je moet doen

Een van de grootste misvattingen over loopbaanbegeleiding is dat de loopbaanbegeleider je vertelt wat je moet doen en welke carrière je moet kiezen. In werkelijkheid is loopbaanbegeleiding een proces dat draait om zelfontdekking en zelfempowerment.

Een goede loopbaanbegeleider zal je niet vertellen wat je moet doen, maar zal je begeleiden bij het stellen van doelen, het verkennen van opties, het identificeren van obstakels en het ontwikkelen van strategieën. Ze zullen je aanmoedigen om zelfbewustzijn te ontwikkelen en weloverwogen beslissingen te nemen die passen bij jouw waarden en doelen.

Misvatting 5: Loopbaanbegeleiding garandeert een baan

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat loopbaanbegeleiding een garantie is voor het vinden van een baan. Hoewel loopbaanbegeleiding je zeker kan helpen bij het sollicitatieproces en het vergroten van je kansen op succes, is het geen magische oplossing die je onmiddellijk een baan oplevert.

Loopbaanbegeleiding helpt je bij het ontwikkelen van de vaardigheden en strategieën die nodig zijn om effectief te solliciteren en te netwerken, maar uiteindelijk hangt het vinden van een baan af van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van banen in jouw vakgebied en de concurrentie op de arbeidsmarkt.

Misvatting 6: Loopbaanbegeleiding is alleen voor jonge mensen

Een veelvoorkomende misvatting is dat loopbaanbegeleiding vooral gericht is op jonge mensen aan het begin van hun carrière. In werkelijkheid kan loopbaanbegeleiding nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden, van pas afgestudeerden tot mensen die met pensioen gaan.

Mensen in verschillende levensfasen kunnen profiteren van loopbaanbegeleiding. Of je nu net begint, halverwege je carrière bent of aan het nadenken bent over je pensioenplanning, loopbaanbegeleiding kan je helpen bij het navigeren door de uitdagingen en kansen die bij jouw levensfase horen.

Misvatting 7: Loopbaanbegeleiding is alleen voor probleemgevallen

Een hardnekkige misvatting is dat alleen mensen met ernstige loopbaanproblemen baat hebben bij loopbaanbegeleiding. Dit is verre van waar. Loopbaanbegeleiding is relevant voor jou als je wilt werken aan je carrière, ongeacht je huidige situatie.

Foto van een pad naar jouw droombaan bij Esenzz Loopbaancoaching

Of je nu op zoek bent naar verbetering, verandering of gewoon meer duidelijkheid in je loopbaan?

Loopbaanbegeleiding kan je helpen bij het stellen van doelen, het overwinnen van obstakels en het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt om te gedijen in je professionele leven.

Het is een waardevolle bron voor iedereen die zijn of haar loopbaan serieus neemt.

Stuntel niet langer, maak je droombaan waar met Esenzz

Ik ben Songül Kinran, een Register Loopbaanprofessional RL (aangesloten bij NOLOC) èn tegelijkertijd NLP Mastercoach. Met ruim 20 jaar ervaring richt ik me specifiek op de begeleiding van hoogopgeleide vrouwen in het vinden van hun droombaan.  

Uit praktijkervaring en eigen ervaring weet ik dat je mindset, je dromen en ambities behoorlijk in de weg kan staan. Nadat ik zelf dankzij een diepe transformatie doormaakte, was ik eindelijk vrij en ging ik door mijn persoonlijk ‘plafond’.

Sindsdien heb ik honderden hoogopgeleide vrouwen geholpen, die te kampen hadden met nagenoeg dezelfde worstelingen. Mijn missie is deze vrouwen de frustratie te besparen, die ik zelf destijds gevoeld heb als gevolg van onnodige verspilling van tijd, talent en energie.

Deze multi-getalenteerde vrouwen stonden ooit waar jij nu staat en werken nu met méér plezier en zingeving en zijn trots op hun werk.

Wil jij ook je droombaan vinden? Ik gun het je zo, zet die eerste stap.

Bekijk de loopbaancoaching aanpak van Esenzz

Deze vrouwen gingen je al voor

Christel Halewijn

16 augustus 2022

Songül heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken. Ze heeft de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’ verwijderd en mij geleerd hoe ik deze zelf ook kan verwijderen. De gesprekken waren positief, leerzaam en ook nog eens gezellig! Ik ga met een goed gevoel de toekomst tegemoet.

Christel Halewijn

G. Verstraete

4 augustus 2022

Met veel plezier een loopbaantraject gevolgd bij Songül, helaas waren de 4 uur die wij samen hadden wat kort. Songül geeft nuttige tips en tools, geeft goede feedback, spiegelt, stimuleert en denkt mee. Haar mooie praktijk ligt schitterend gelegen, is mooi ruim. Ik heb onze gesprekken zeer gewaardeerd, dank hiervoor.

Verstraete

Judith Buter

4 augustus 2022

Songul is een heel bevlogen, betrokken en plezierige loopbaancoach. Ze heeft veel kennis en ervaring en kan goed reflecteren. Naast dat ze me verder heeft geholpen met mijn loopbaan, ben ik ook persoonlijk gegroeid door de gesprekken met haar.

Judith Buter

T. Achterkamp

23 mei 2022

Songul helpt je orde in de chaos te brengen. Vanuit haar achtergrond en met haar jarenlange ervaring als leidinggevende en loopbaancoach in het bedrijfsleven begeleidt zij je bij al je loopbaanvragen. Songul is een warme en prettige persoonlijkheid, die je van harte verwelkomt in haar praktijk in De Steeg, met een werkelijk adembenemend uitzicht op de IJssel! Songul is staat maatwerk te leveren en jou te helpen om mogelijke belemmerende overtuigingen om te zetten in helpende gedachten en effectief gedrag. Ik heb mijn loopbaancoachtraject bij Songul als bijzonder plezierig en verrijkend ervaren.

Anoniem

Y. van Kouwen, Projectleider Schuldhulpverlening

23 mei 2022

Ik kijk met veel plezier terug op het traject. Je wordt positief gedwongen naar jezelf te kijken, je organisatie en je omgeving hierbij te betrekken om tot een volledig beeld te komen. Ik zou dit traject absoluut andere vrouwen aanbevelen. Het geeft je de ruimte, tijd en het vermogen om stil te staan bij jezelf. Echt los te zijn van het ouderschap en een vrouw te zijn die ook haar carrière op de prioriteitenlijst heeft staan. Hierin is Songul een heel prettige sparringpartner, laat je denkwijze en gedachten vanuit een andere invalshoek zien. Houdt je de spiegel voor waardoor je zelf tot heel andere conclusies kunt komen dan op voorhand verwacht!

Anoniem

Aynur Günes

16 augustus 2022

Ik heb Songül ervaren als geduldig en behulpzaam. Ze heeft alle tijd genomen die ik nodig had. Bij Songül ben je gegarandeerd van een professionele loopbaanbegeleiding.

Aynur Günes

Lita Biesheuvel

16 augustus 2022

De afgelopen maanden heeft Songul mij begeleid tijdens een loopbaanadviestraject. Songul heeft veel (mensen-)kennis, ervaring en is enthousiast. Daardoor en door de juiste vragen te stellen, kom je snel tot de kern en kun je van daaruit verder bouwen. Dankzij de goede coaching van Songul is voor mij duidelijk welke richting ik op wil en kan.

Lita Biesheuvel

Christa Slootman

16 augustus 2022

De gesprekken met Songul zijn fijn en inspirerend. Met haar methode zet ze je aan het denken over je wensen en drijfveren. Praktische opdrachten zorgen er bovendien voor dat je klaar bent voor een eventuele volgende stap.

Christa Slootman

Carolina

16 augustus 2022

Songul heeft mij veel inzicht gegeven in wat ik wil en kan. Ze zet je stevig aan het denken. Hierdoor heb ik met veel zelfvertrouwen en inzicht in de toekomst mijn loopbaan traject bij haar afgerond.

Ik vind haar een plezierige, ervaren en heel betrokken coach!!

Carolina

Ruth Hogenkamp

4 augustus 2022

Songül is een hele vlotte, professionele, bevlogen coach die mij heeft begeleid bij een belangrijke stap in mijn loopbaan. De begeleiding heb ik ervaren als ontzettend prettig, professioneel en zorgvuldig.

Ruth Hogenkamp

Efsun Ertugrul

23 mei 2022

Ontzettend fijn geholpen in mijn zoektocht naar de volgende stap. De combinatie theorie en vervolgens de gesprekken werken goed. Je wordt echt uitgedaagd om van een afstand naar je loopbaan te kijken en vervolgens de regie hierin te nemen.

Anoniem

V. Goossens

23 mei 2022

“Songul helpt je met goede en uitgebreide oefeningen inzicht te krijgen wat je missie is, welke rollen of functies daarbij passen tot aan passende werkzaamheden en werkomgeving. Ze laat je zelf dingen ontdekken en stelt goede vragen die je echt op weg helpen. Echt een coach die heeft geleerd dat het om het leerproces van de coachee gaat en dat deze zelf inzicht krijgt om een volgende stap te zetten in zijn of haar loopbaan. Daarnaast is het een energiek en leuk persoon om in gesprek mee te zijn. Het loopbaantraject van haar heeft mij heel veel gebracht.”

Anoniem

Helena (Yvette) van den Bosch

23 juli 2021

Ik heb de coaching/training als erg prettig ervaren, dankzij de opdrachten en gesprekken is beter naar voor gekomen wat mijn doel is en heb ik meer vertrouwen gekregen dit doel te behalen. Songul heeft me goed weten te motiveren! Het is een vriendelijke enthousiaste coach!

Helena (Yvette) van den Bosch

1871

Droombanen gerealiseerd