Benaderingen en technieken voor loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is een dynamisch en veelzijdig veld dat tot doel heeft individuen te helpen bij het navigeren door de complexe wereld van werk en carrières.

Of je nu aan het begin van je loopbaan staat, middenin een overgang zit, of gewoonweg op zoek bent naar professionele groei, loopbaanbegeleiding kan een essentiële rol spelen in het bereiken van je doelen. Er zijn verschillende benaderingen en technieken voor loopbaanbegeleiding, die door loopbaanadviseurs gebruikt worden om hun cliënten te begeleiden.

Esenzz- foto Songul Kinran kijkt uit het raam bij Esenzz Loopbaancoaching

Benaderingen en technieken voor loopbaanbegeleiding – Traditionele  Benaderingen

 

1. Assessmentbenadering

De assessmentbenadering is gebaseerd op het gebruik van verschillende evaluatietools en tests om inzicht te krijgen in de interesses, vaardigheden, persoonlijkheid en waarden van een individu. Dit kan helpen bij het identificeren van geschikte loopbaanpaden en het nemen van weloverwogen beslissingen. Populaire assessments zijn onder andere de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) en de Strong Interest Inventory.

Techniek: Het gebruik van gestandaardiseerde tests en vragenlijsten om persoonlijkheidstypen, interesses en vaardigheden te evalueren.

Toepassing: Helpt cliënten bij het begrijpen van zichzelf en het ontdekken van passende loopbaanopties.

2. Counselingbenadering

De counselingbenadering richt zich op het bieden van emotionele steun en begeleiding aan individuen die worstelen met persoonlijke of professionele uitdagingen. Loopbaanadviseurs werken samen met cliënten om persoonlijke obstakels te identificeren, stress te verminderen en coping-strategieën te ontwikkelen.

Techniek: Een-op-een gesprekken en counseling om de emotionele en psychologische aspecten van loopbaanproblemen aan te pakken.

Toepassing: Helpt cliënten bij het omgaan met stress, onzekerheid en emotionele blokkades die hun loopbaan kunnen belemmeren.

3. Krachtgerichte Benadering

De krachtgerichte benadering richt zich op het identificeren en benutten van de sterke punten, vaardigheden en talenten van een individu. Het doel is om deze positieve eigenschappen te maximaliseren en ze in te zetten voor loopbaansucces.

Techniek: Het aanmoedigen van zelfreflectie en zelfbewustzijn om sterke punten en vaardigheden te identificeren, en vervolgens het ontwikkelen van strategieën om deze te benutten.

Toepassing: Helpt cliënten bij het maximaliseren van hun potentieel en het vinden van loopbanen die aansluiten bij hun krachten.

Foto van een pad naar jouw droombaan bij Esenzz Loopbaancoaching

Benaderingen en technieken voor loopbaanbegeleiding – Modernere en Alternatieve Benaderingen

 

4. Narratieve Benadering

De narratieve benadering richt zich op het begrijpen van de levensverhalen van individuen en hoe deze verhalen van invloed zijn op hun loopbaankeuzes. Loopbaanadviseurs helpen cliënten bij het identificeren van de verhalen die ze zichzelf vertellen over hun loopbaan en werken samen aan het herschrijven van die verhalen voor positievere uitkomsten.

Techniek: Het gebruik van verhalen en storytelling om inzicht te krijgen in hoe cliënten hun loopbaan zien en hoe ze hun toekomst willen vormgeven.

Toepassing: Helpt cliënten bij het herdefiniëren van hun loopbaanverhalen en het ontwikkelen van nieuwe perspectieven.

5. Oplossingsgerichte Benadering

De oplossingsgerichte benadering concentreert zich op het identificeren van concrete oplossingen voor loopbaanuitdagingen. Loopbaanadviseurs werken samen met cliënten om doelen te stellen en strategieën te ontwikkelen om die doelen te bereiken.

Techniek: Het stellen van gerichte vragen om de aandacht te richten op haalbare doelen en mogelijke oplossingen.

Toepassing: Helpt cliënten bij het nemen van concrete stappen om hun loopbaanproblemen op te lossen en vooruitgang te boeken.

6. Mindfulness- en Welzijnsbenadering

De mindfulness- en welzijnsbenadering legt de nadruk op het cultiveren van bewustzijn, welzijn en werk-privébalans. Loopbaanadviseurs moedigen cliënten aan om zich bewust te worden van stressfactoren en bieden technieken aan om deze effectief te beheren.

Techniek: Het integreren van mindfulness-oefeningen en welzijnspraktijken in loopbaanbegeleidingssessies.

Toepassing: Helpt cliënten bij het bereiken van evenwicht en welzijn in hun loopbaan en persoonlijk leven.

Benaderingen en technieken voor loopbaanbegeleiding – Gepersonaliseerde en Holistische Benaderingen

 

7. Holistische Loopbaanbenadering

De holistische loopbaanbenadering erkent dat loopbaankeuzes niet geïsoleerd zijn van andere aspecten van het leven. Het integreert elementen zoals persoonlijke waarden, levensstijl, gezondheid en welzijn in loopbaanbegeleiding.

Techniek: Het onderzoeken van de bredere context van het leven van een individu en hoe dit van invloed is op hun loopbaankeuzes.

Toepassing: Helpt cliënten bij het creëren van loopbanen die in lijn zijn met hun totale welzijn en levensdoelen.

8. Actiegerichte Benadering

De actiegerichte benadering benadrukt het belang van concrete actiestappen en doelgerichte planning. Loopbaanadviseurs werken samen met cliënten om duidelijke doelen te stellen en directe actie te ondernemen.

Techniek: Het ontwikkelen van actieplannen en routekaarten om loopbaandoelen te bereiken.

Toepassing: Helpt cliënten bij het vertalen van hun loopbaanvisie naar meetbare stappen en resultaten.

Loopbaanbegeleiding is veelzijdig vakgebied met verschillende benaderingen en technieken om individuen te ondersteunen bij het nemen van cruciale loopbaanstappen. Loopbaanbegeleiding biedt een breed scala aan hulpmiddelen en methoden om individuen te helpen bij het ontdekken en realiseren van hun loopbaandoelen.

Het kiezen van de juiste benadering hangt af van de unieke behoeften en doelen van de cliënt, en een professionele loopbaanadviseur kan helpen bij het bepalen welke benadering het meest geschikt is voor elke specifieke situatie.

Stuntel niet langer, maak je droombaan waar met Esenzz

Ik ben Songül Kinran, een Register Loopbaanprofessional RL (aangesloten bij NOLOC) èn tegelijkertijd NLP Mastercoach. Met ruim 20 jaar ervaring richt ik me specifiek op de begeleiding van hoogopgeleide vrouwen in het vinden van hun droombaan.  

Uit praktijkervaring en eigen ervaring weet ik dat je mindset, je dromen en ambities behoorlijk in de weg kan staan. Nadat ik zelf dankzij een diepe transformatie doormaakte, was ik eindelijk vrij en ging ik door mijn persoonlijk ‘plafond’.

Sindsdien heb ik honderden hoogopgeleide vrouwen geholpen, die te kampen hadden met nagenoeg dezelfde worstelingen. Mijn missie is deze vrouwen de frustratie te besparen, die ik zelf destijds gevoeld heb als gevolg van onnodige verspilling van tijd, talent en energie.

Deze multi-getalenteerde vrouwen stonden ooit waar jij nu staat en werken nu met méér plezier en zingeving en zijn trots op hun werk.

Wil jij ook je droombaan vinden? Ik gun het je zo, zet die eerste stap.

Bekijk de loopbaancoaching aanpak van Esenzz

Deze vrouwen gingen je al voor

Christel Halewijn

16 augustus 2022

Songül heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken. Ze heeft de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’ verwijderd en mij geleerd hoe ik deze zelf ook kan verwijderen. De gesprekken waren positief, leerzaam en ook nog eens gezellig! Ik ga met een goed gevoel de toekomst tegemoet.

Christel Halewijn

G. Verstraete

4 augustus 2022

Met veel plezier een loopbaantraject gevolgd bij Songül, helaas waren de 4 uur die wij samen hadden wat kort. Songül geeft nuttige tips en tools, geeft goede feedback, spiegelt, stimuleert en denkt mee. Haar mooie praktijk ligt schitterend gelegen, is mooi ruim. Ik heb onze gesprekken zeer gewaardeerd, dank hiervoor.

Verstraete

Judith Buter

4 augustus 2022

Songul is een heel bevlogen, betrokken en plezierige loopbaancoach. Ze heeft veel kennis en ervaring en kan goed reflecteren. Naast dat ze me verder heeft geholpen met mijn loopbaan, ben ik ook persoonlijk gegroeid door de gesprekken met haar.

Judith Buter

T. Achterkamp

23 mei 2022

Songul helpt je orde in de chaos te brengen. Vanuit haar achtergrond en met haar jarenlange ervaring als leidinggevende en loopbaancoach in het bedrijfsleven begeleidt zij je bij al je loopbaanvragen. Songul is een warme en prettige persoonlijkheid, die je van harte verwelkomt in haar praktijk in De Steeg, met een werkelijk adembenemend uitzicht op de IJssel! Songul is staat maatwerk te leveren en jou te helpen om mogelijke belemmerende overtuigingen om te zetten in helpende gedachten en effectief gedrag. Ik heb mijn loopbaancoachtraject bij Songul als bijzonder plezierig en verrijkend ervaren.

Anoniem

Y. van Kouwen, Projectleider Schuldhulpverlening

23 mei 2022

Ik kijk met veel plezier terug op het traject. Je wordt positief gedwongen naar jezelf te kijken, je organisatie en je omgeving hierbij te betrekken om tot een volledig beeld te komen. Ik zou dit traject absoluut andere vrouwen aanbevelen. Het geeft je de ruimte, tijd en het vermogen om stil te staan bij jezelf. Echt los te zijn van het ouderschap en een vrouw te zijn die ook haar carrière op de prioriteitenlijst heeft staan. Hierin is Songul een heel prettige sparringpartner, laat je denkwijze en gedachten vanuit een andere invalshoek zien. Houdt je de spiegel voor waardoor je zelf tot heel andere conclusies kunt komen dan op voorhand verwacht!

Anoniem

Aynur Günes

16 augustus 2022

Ik heb Songül ervaren als geduldig en behulpzaam. Ze heeft alle tijd genomen die ik nodig had. Bij Songül ben je gegarandeerd van een professionele loopbaanbegeleiding.

Aynur Günes

Lita Biesheuvel

16 augustus 2022

De afgelopen maanden heeft Songul mij begeleid tijdens een loopbaanadviestraject. Songul heeft veel (mensen-)kennis, ervaring en is enthousiast. Daardoor en door de juiste vragen te stellen, kom je snel tot de kern en kun je van daaruit verder bouwen. Dankzij de goede coaching van Songul is voor mij duidelijk welke richting ik op wil en kan.

Lita Biesheuvel

Christa Slootman

16 augustus 2022

De gesprekken met Songul zijn fijn en inspirerend. Met haar methode zet ze je aan het denken over je wensen en drijfveren. Praktische opdrachten zorgen er bovendien voor dat je klaar bent voor een eventuele volgende stap.

Christa Slootman

Carolina

16 augustus 2022

Songul heeft mij veel inzicht gegeven in wat ik wil en kan. Ze zet je stevig aan het denken. Hierdoor heb ik met veel zelfvertrouwen en inzicht in de toekomst mijn loopbaan traject bij haar afgerond.

Ik vind haar een plezierige, ervaren en heel betrokken coach!!

Carolina

Ruth Hogenkamp

4 augustus 2022

Songül is een hele vlotte, professionele, bevlogen coach die mij heeft begeleid bij een belangrijke stap in mijn loopbaan. De begeleiding heb ik ervaren als ontzettend prettig, professioneel en zorgvuldig.

Ruth Hogenkamp

Efsun Ertugrul

23 mei 2022

Ontzettend fijn geholpen in mijn zoektocht naar de volgende stap. De combinatie theorie en vervolgens de gesprekken werken goed. Je wordt echt uitgedaagd om van een afstand naar je loopbaan te kijken en vervolgens de regie hierin te nemen.

Anoniem

V. Goossens

23 mei 2022

“Songul helpt je met goede en uitgebreide oefeningen inzicht te krijgen wat je missie is, welke rollen of functies daarbij passen tot aan passende werkzaamheden en werkomgeving. Ze laat je zelf dingen ontdekken en stelt goede vragen die je echt op weg helpen. Echt een coach die heeft geleerd dat het om het leerproces van de coachee gaat en dat deze zelf inzicht krijgt om een volgende stap te zetten in zijn of haar loopbaan. Daarnaast is het een energiek en leuk persoon om in gesprek mee te zijn. Het loopbaantraject van haar heeft mij heel veel gebracht.”

Anoniem

Helena (Yvette) van den Bosch

23 juli 2021

Ik heb de coaching/training als erg prettig ervaren, dankzij de opdrachten en gesprekken is beter naar voor gekomen wat mijn doel is en heb ik meer vertrouwen gekregen dit doel te behalen. Songul heeft me goed weten te motiveren! Het is een vriendelijke enthousiaste coach!

Helena (Yvette) van den Bosch

1871

Droombanen gerealiseerd