Hoe vind je een goede loopbaanadviseur?

De moderne arbeidsmarkt is complex en veeleisend. Of je nu aan het begin van je carrière staat, middenin een overgang zit, of gewoonweg behoefte hebt aan professionele begeleiding, een loopbaanadviseur kan van onschatbare waarde zijn. Maar hoe vind je de juiste persoon om je te begeleiden? In deze blog gaan we dieper in op dit vraagstuk en bieden we inzicht in hoe je een goede loopbaanadviseur kunt vinden die past bij jouw behoeften en doelen.

Esenzz- foto Songul Kinran kijkt uit het raam bij Esenzz Loopbaancoaching

Waarom een loopbaanadviseur?

Voordat we ingaan op het proces van het vinden van een goede loopbaanadviseur, laten we eens kijken waarom het überhaupt zinvol is om er een in te schakelen.

 1. Deskundig advies: Loopbaanadviseurs hebben meestal een diepgaand begrip van de arbeidsmarkt en kunnen je helpen bij het identificeren van carrièremogelijkheden die bij je passen.
 2. Zelfreflectie: Ze kunnen je helpen bij het ontdekken van je sterke punten, vaardigheden en interesses, wat van cruciaal belang is bij het maken van carrièrekeuzes.
 3. Netwerk: Loopbaanadviseurs hebben vaak uitgebreide professionele netwerken, wat kan leiden tot waardevolle contacten en kansen.
 4. Ondersteuning bij transitie: Als je van carrière wilt veranderen of van baan wilt switchen, kan een loopbaanadviseur je helpen bij de overgang en het identificeren van de benodigde stappen.
 5. Zelfvertrouwen: Het werken met een loopbaanadviseur kan je zelfvertrouwen vergroten, omdat je weet dat je beslissingen worden ondersteund door professioneel advies.

Nu we de voordelen van loopbaanadviseurs hebben vastgesteld, laten we eens kijken naar het proces om een geschikte adviseur te vinden.

1. Zelfevaluatie

Het begint allemaal met zelfevaluatie. Voordat je op zoek gaat naar een loopbaanadviseur, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je verwacht, wat je doelen zijn en waar je hulp bij nodig hebt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn langetermijndoelen?
 • Welke specifieke uitdagingen ervaar ik in mijn loopbaan?
 • Wat voor soort begeleiding zoek ik? Bijvoorbeeld loopbaanheroriëntatie, sollicitatieondersteuning, of algemene carrièreontwikkeling.
 • Wat is mijn budget en tijdsbestek voor loopbaanadvies?

Deze zelfevaluatie zal dienen als leidraad bij het selecteren van een loopbaanadviseur die het beste bij je past.

Foto van een pad naar jouw droombaan bij Esenzz Loopbaancoaching

2. Vraag om aanbevelingen

Een van de beste manieren om een goede loopbaanadviseur te vinden, is door te vragen om aanbevelingen van mensen in je netwerk. Praat met vrienden, familieleden, collega’s of zelfs mentors die mogelijk ervaring hebben met loopbaanadvies. Als iemand in je netwerk positieve ervaringen heeft gehad met een loopbaanadviseur, kan dit een waardevolle introductie zijn.

3. Doe online onderzoek

Het internet is een waardevolle bron voor het vinden van loopbaanadviseurs. Begin met het uitvoeren van online zoekopdrachten en bekijk websites van loopbaanadviseurs. Let op hun expertise, ervaring en de diensten die ze aanbieden. Bekijk ook recensies en getuigenissen van voormalige cliënten om een idee te krijgen van hun reputatie en succesverhalen

4. Controleer kwalificaties en certificeringen

Een cruciale stap bij het selecteren van een loopbaanadviseur is het controleren van hun kwalificaties en certificeringen. Een professionele loopbaanadviseur moet meestal erkende certificeringen hebben, zoals die van de International Coach Federation (ICF), de National Career Development Association (NCDA), of vergelijkbare organisaties, afhankelijk van het land waarin je je bevindt. Deze certificeringen geven aan dat de adviseur voldoet aan bepaalde professionele normen en ethische richtlijnen.

5. Stel vragen tijdens een intakegesprek

Een belangrijke stap in het proces is het plannen van een intakegesprek met potentiële loopbaanadviseurs. Dit gesprek biedt je de mogelijkheid om meer te weten te komen over de adviseur en te bepalen of ze bij je passen. Stel tijdens het gesprek vragen zoals:

 • Wat is je ervaring en specialisatie op het gebied van loopbaanadvies?
 • Kun je voorbeelden delen van succesverhalen van voormalige cliënten?
 • Wat is je aanpak bij het begeleiden van cliënten bij loopbaankeuzes?
 • Wat zijn je tarieven en beschikbaarheid?
 • Hoe lang duurt een typisch begeleidingstraject?

Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt bij de loopbaanadviseur en dat je vertrouwen hebt in hun vermogen om je te begeleiden.

6. Vraag om referenties

Aarzel niet om potentiële loopbaanadviseurs om referenties te vragen. Deze referenties kunnen je in contact brengen met voormalige cliënten die hun ervaringen met de adviseur kunnen delen. Vraag deze cliënten naar hun tevredenheid met de diensten van de adviseur, de behaalde resultaten en hun algemene indruk van het proces.

7. Overweeg de kosten

Loopbaanadviesdiensten variëren in prijs, afhankelijk van de locatie, ervaring van de adviseur en de specifieke diensten die worden aangeboden. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen en te begrijpen hoe de tarieven van de adviseur zijn gestructureerd. Sommige loopbaanadviseurs werken op uurbasis, terwijl anderen pakketten aanbieden voor een bepaald aantal sessies. Zorg ervoor dat je de kosten begrijpt voordat je begint met het adviestraject.

8. Kies een adviseur die bij je past

Uiteindelijk is het kiezen van een loopbaanadviseur een persoonlijke beslissing. Het is belangrijk om iemand te vinden waarmee je een goede klik hebt en die begrijpt wat je nodig hebt om je carrièredoelen te bereiken. Vertrouw op je intuïtie en selecteer een adviseur die je het gevoel geeft dat ze de juiste persoon zijn om je te begeleiden op je loopbaanpad.

Het vinden van een goede loopbaanadviseur is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. Door grondig onderzoek te doen kun je de juiste loopbaanadviseur vinden die je kan helpen bij het bereiken van je carrièredoelen.

Onthoud dat loopbaanadvies een investering in jezelf is, en met de juiste begeleiding kun je de weg naar succes en voldoening in je loopbaan effenen.

Neem de tijd om de juiste adviseur te vinden, want deze beslissing kan een positieve impact hebben op je toekomstige carrière.

Stuntel niet langer, maak je droombaan waar met Esenzz

Ik ben Songül Kinran, een Register Loopbaanprofessional RL (aangesloten bij NOLOC) èn tegelijkertijd NLP Mastercoach. Met ruim 20 jaar ervaring richt ik me specifiek op de begeleiding van hoogopgeleide vrouwen in het vinden van hun droombaan.  

Uit praktijkervaring en eigen ervaring weet ik dat je mindset, je dromen en ambities behoorlijk in de weg kan staan. Nadat ik zelf dankzij een diepe transformatie doormaakte, was ik eindelijk vrij en ging ik door mijn persoonlijk ‘plafond’.

Sindsdien heb ik honderden hoogopgeleide vrouwen geholpen, die te kampen hadden met nagenoeg dezelfde worstelingen. Mijn missie is deze vrouwen de frustratie te besparen, die ik zelf destijds gevoeld heb als gevolg van onnodige verspilling van tijd, talent en energie.

Deze multi-getalenteerde vrouwen stonden ooit waar jij nu staat en werken nu met méér plezier en zingeving en zijn trots op hun werk.

Wil jij ook je droombaan vinden? Ik gun het je zo, zet die eerste stap.

Bekijk de loopbaancoaching aanpak van Esenzz

Deze vrouwen gingen je al voor

Christel Halewijn

16 augustus 2022

Songül heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken. Ze heeft de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’ verwijderd en mij geleerd hoe ik deze zelf ook kan verwijderen. De gesprekken waren positief, leerzaam en ook nog eens gezellig! Ik ga met een goed gevoel de toekomst tegemoet.

Christel Halewijn

G. Verstraete

4 augustus 2022

Met veel plezier een loopbaantraject gevolgd bij Songül, helaas waren de 4 uur die wij samen hadden wat kort. Songül geeft nuttige tips en tools, geeft goede feedback, spiegelt, stimuleert en denkt mee. Haar mooie praktijk ligt schitterend gelegen, is mooi ruim. Ik heb onze gesprekken zeer gewaardeerd, dank hiervoor.

Verstraete

Judith Buter

4 augustus 2022

Songul is een heel bevlogen, betrokken en plezierige loopbaancoach. Ze heeft veel kennis en ervaring en kan goed reflecteren. Naast dat ze me verder heeft geholpen met mijn loopbaan, ben ik ook persoonlijk gegroeid door de gesprekken met haar.

Judith Buter

T. Achterkamp

23 mei 2022

Songul helpt je orde in de chaos te brengen. Vanuit haar achtergrond en met haar jarenlange ervaring als leidinggevende en loopbaancoach in het bedrijfsleven begeleidt zij je bij al je loopbaanvragen. Songul is een warme en prettige persoonlijkheid, die je van harte verwelkomt in haar praktijk in De Steeg, met een werkelijk adembenemend uitzicht op de IJssel! Songul is staat maatwerk te leveren en jou te helpen om mogelijke belemmerende overtuigingen om te zetten in helpende gedachten en effectief gedrag. Ik heb mijn loopbaancoachtraject bij Songul als bijzonder plezierig en verrijkend ervaren.

Anoniem

Y. van Kouwen, Projectleider Schuldhulpverlening

23 mei 2022

Ik kijk met veel plezier terug op het traject. Je wordt positief gedwongen naar jezelf te kijken, je organisatie en je omgeving hierbij te betrekken om tot een volledig beeld te komen. Ik zou dit traject absoluut andere vrouwen aanbevelen. Het geeft je de ruimte, tijd en het vermogen om stil te staan bij jezelf. Echt los te zijn van het ouderschap en een vrouw te zijn die ook haar carrière op de prioriteitenlijst heeft staan. Hierin is Songul een heel prettige sparringpartner, laat je denkwijze en gedachten vanuit een andere invalshoek zien. Houdt je de spiegel voor waardoor je zelf tot heel andere conclusies kunt komen dan op voorhand verwacht!

Anoniem

Aynur Günes

16 augustus 2022

Ik heb Songül ervaren als geduldig en behulpzaam. Ze heeft alle tijd genomen die ik nodig had. Bij Songül ben je gegarandeerd van een professionele loopbaanbegeleiding.

Aynur Günes

Lita Biesheuvel

16 augustus 2022

De afgelopen maanden heeft Songul mij begeleid tijdens een loopbaanadviestraject. Songul heeft veel (mensen-)kennis, ervaring en is enthousiast. Daardoor en door de juiste vragen te stellen, kom je snel tot de kern en kun je van daaruit verder bouwen. Dankzij de goede coaching van Songul is voor mij duidelijk welke richting ik op wil en kan.

Lita Biesheuvel

Christa Slootman

16 augustus 2022

De gesprekken met Songul zijn fijn en inspirerend. Met haar methode zet ze je aan het denken over je wensen en drijfveren. Praktische opdrachten zorgen er bovendien voor dat je klaar bent voor een eventuele volgende stap.

Christa Slootman

Carolina

16 augustus 2022

Songul heeft mij veel inzicht gegeven in wat ik wil en kan. Ze zet je stevig aan het denken. Hierdoor heb ik met veel zelfvertrouwen en inzicht in de toekomst mijn loopbaan traject bij haar afgerond.

Ik vind haar een plezierige, ervaren en heel betrokken coach!!

Carolina

Ruth Hogenkamp

4 augustus 2022

Songül is een hele vlotte, professionele, bevlogen coach die mij heeft begeleid bij een belangrijke stap in mijn loopbaan. De begeleiding heb ik ervaren als ontzettend prettig, professioneel en zorgvuldig.

Ruth Hogenkamp

Efsun Ertugrul

23 mei 2022

Ontzettend fijn geholpen in mijn zoektocht naar de volgende stap. De combinatie theorie en vervolgens de gesprekken werken goed. Je wordt echt uitgedaagd om van een afstand naar je loopbaan te kijken en vervolgens de regie hierin te nemen.

Anoniem

V. Goossens

23 mei 2022

“Songul helpt je met goede en uitgebreide oefeningen inzicht te krijgen wat je missie is, welke rollen of functies daarbij passen tot aan passende werkzaamheden en werkomgeving. Ze laat je zelf dingen ontdekken en stelt goede vragen die je echt op weg helpen. Echt een coach die heeft geleerd dat het om het leerproces van de coachee gaat en dat deze zelf inzicht krijgt om een volgende stap te zetten in zijn of haar loopbaan. Daarnaast is het een energiek en leuk persoon om in gesprek mee te zijn. Het loopbaantraject van haar heeft mij heel veel gebracht.”

Anoniem

Helena (Yvette) van den Bosch

23 juli 2021

Ik heb de coaching/training als erg prettig ervaren, dankzij de opdrachten en gesprekken is beter naar voor gekomen wat mijn doel is en heb ik meer vertrouwen gekregen dit doel te behalen. Songul heeft me goed weten te motiveren! Het is een vriendelijke enthousiaste coach!

Helena (Yvette) van den Bosch

1871

Droombanen gerealiseerd