Hoe vind je een goede loopbaanadviseur?

Foto van vrijlaten van een vlinder, het gaat over bevrijden van je belemmerende mindset bij Esenzz Loopbaancoaching

De moderne arbeidsmarkt is complex en veeleisend. Of je nu aan het begin van je carrière staat, middenin een overgang zit, of gewoonweg behoefte hebt aan professionele begeleiding, een loopbaanadviseur kan van onschatbare waarde zijn. Maar hoe vind je de juiste persoon om je te begeleiden? In deze blog gaan we dieper in op dit vraagstuk en bieden we inzicht in hoe je een goede loopbaanadviseur kunt vinden die past bij jouw behoeften en doelen.

Esenzz- foto Songul Kinran kijkt uit het raam bij Esenzz Loopbaancoaching

Waarom een loopbaanadviseur?

Voordat we ingaan op het proces van het vinden van een goede loopbaanadviseur, laten we eens kijken waarom het überhaupt zinvol is om er een in te schakelen.

  1. Deskundig advies: Loopbaanadviseurs hebben meestal een diepgaand begrip van de arbeidsmarkt en kunnen je helpen bij het identificeren van carrièremogelijkheden die bij je passen.
  2. Zelfreflectie: Ze kunnen je helpen bij het ontdekken van je sterke punten, vaardigheden en interesses, wat van cruciaal belang is bij het maken van carrièrekeuzes.
  3. Netwerk: Loopbaanadviseurs hebben vaak uitgebreide professionele netwerken, wat kan leiden tot waardevolle contacten en kansen.
  4. Ondersteuning bij transitie: Als je van carrière wilt veranderen of van baan wilt switchen, kan een loopbaanadviseur je helpen bij de overgang en het identificeren van de benodigde stappen.
  5. Zelfvertrouwen: Het werken met een loopbaanadviseur kan je zelfvertrouwen vergroten, omdat je weet dat je beslissingen worden ondersteund door professioneel advies.

Nu we de voordelen van loopbaanadviseurs hebben vastgesteld, laten we eens kijken naar het proces om een geschikte adviseur te vinden.

2. Vraag om aanbevelingen

Een van de beste manieren om een goede loopbaanadviseur te vinden, is door te vragen om aanbevelingen van mensen in je netwerk. Praat met vrienden, familieleden, collega’s of zelfs mentors die mogelijk ervaring hebben met loopbaanadvies. Als iemand in je netwerk positieve ervaringen heeft gehad met een loopbaanadviseur, kan dit een waardevolle introductie zijn.

4. Controleer kwalificaties en certificeringen

Een cruciale stap bij het selecteren van een loopbaanadviseur is het controleren van hun kwalificaties en certificeringen. Een professionele loopbaanadviseur moet meestal erkende certificeringen hebben, zoals die van de International Coach Federation (ICF), de National Career Development Association (NCDA), of vergelijkbare organisaties, afhankelijk van het land waarin je je bevindt. Deze certificeringen geven aan dat de adviseur voldoet aan bepaalde professionele normen en ethische richtlijnen.

6. Vraag om referenties

Aarzel niet om potentiële loopbaanadviseurs om referenties te vragen. Deze referenties kunnen je in contact brengen met voormalige cliënten die hun ervaringen met de adviseur kunnen delen. Vraag deze cliënten naar hun tevredenheid met de diensten van de adviseur, de behaalde resultaten en hun algemene indruk van het proces.

8. Kies een adviseur die bij je past

Uiteindelijk is het kiezen van een loopbaanadviseur een persoonlijke beslissing. Het is belangrijk om iemand te vinden waarmee je een goede klik hebt en die begrijpt wat je nodig hebt om je carrièredoelen te bereiken. Vertrouw op je intuïtie en selecteer een adviseur die je het gevoel geeft dat ze de juiste persoon zijn om je te begeleiden op je loopbaanpad.

Het vinden van een goede loopbaanadviseur is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. Door grondig onderzoek te doen kun je de juiste loopbaanadviseur vinden die je kan helpen bij het bereiken van je carrièredoelen.

Onthoud dat loopbaanadvies een investering in jezelf is, en met de juiste begeleiding kun je de weg naar succes en voldoening in je loopbaan effenen.
Neem de tijd om de juiste adviseur te vinden, want deze beslissing kan een positieve impact hebben op je toekomstige carrière.

Stuntel niet langer, maak je droombaan waar met Esenzz

Ik ben Songül Kinran, een Register Loopbaanprofessional RL (aangesloten bij NOLOC) èn tegelijkertijd NLP Mastercoach. Met ruim 20 jaar ervaring richt ik me specifiek op de begeleiding van hoogopgeleide vrouwen in het vinden van hun droombaan.  
Uit praktijkervaring en eigen ervaring weet ik dat je mindset, je dromen en ambities behoorlijk in de weg kan staan. Nadat ik zelf dankzij een diepe transformatie doormaakte, was ik eindelijk vrij en ging ik door mijn persoonlijk ‘plafond’.

Sindsdien heb ik honderden hoogopgeleide vrouwen geholpen, die te kampen hadden met nagenoeg dezelfde worstelingen. Mijn missie is deze vrouwen de frustratie te besparen, die ik zelf destijds gevoeld heb als gevolg van onnodige verspilling van tijd, talent en energie.

Deze multi-getalenteerde vrouwen stonden ooit waar jij nu staat en werken nu met méér plezier en zingeving en zijn trots op hun werk.

Wil jij ook je droombaan vinden? Ik gun het je zo, zet die eerste stap.